Voedingsbeleid

Borstvoeding uitleg
Borstvoeding uitleg

Borstvoeding

Borstvoeding geven is een goede investering in de gezondheid van je baby. Een investering die in het begin veel inspanning kan vragen, maar zeker de moeite waard is! Borstvoeding geven is in de kraamtijd een leerproces en daar wil ik je heel graag bij helpen! Nova Kraamzorg vindt het erg belangrijk dat jullie als ouders, op grond van de juiste informatie en professionele zorg, goede keuzes kunnen maken voor de toekomst van jullie kindje. Wat mag je op gebied van de zorg rondom de voeding van jullie kindje van Nova Kraamzorg verwachten?

Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van jullie kindje. Nova Kraamzorg geeft je informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Maak daarbij ook gebruik van de informatie van borstvoedingsorganisatie (info & links) Zo kun je samen met je partner jullie keuze maken. Borstvoeding geven is niet moeilijk of ingewikkeld, maar het gaat niet altijd vanzelf. Een cursus borstvoeding in de zwangerschap kan je helpen bij de voorbereiding. Je weet hierdoor wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.

Direct na de geboorte ligt de baby lekker bloot tegen mama aan. Om te kunnen kennismaken en genieten van jullie baby zorg ik voor rust in dit bijzondere eerste uur. Ook als je niet hebt gekozen om borstvoeding te geven, is huid- op -huidcontact van groot belang voor jou en jullie baby. Je pasgeboren baby voelt jouw warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als je baby ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. We noemen dit ook wel “ het gouden uur ”. Als je je baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat hij dit op in zijn hersentjes. Zo weet hij de volgende keer vaak goed hoe hij weer aan de borst moet drinken. Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen:

*De baby krijgt direct het colostrum (eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel antistoffen en heeft een laxerende werking. Hierdoor zal je baby sneller meconium (de eerste zwarte ontlasting) kwijtraken, met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.

*De baarmoeder, zal door het drinken aan de borst, goed kunnen samentrekken, waardoor bloedverlies beperkt blijft en de kans vermindert op infectie.

Je baby mag dag en nacht bij je op de kamer blijven (rooming in). Ik geef uitleg en ondersteuning bij het geven van de borst, zodat jullie allebei kunnen oefenen en wennen. Praktisch alle vrouwen kunnen in de loop van de tijd voldoende moedermelk produceren. Toch is iedere vrouw anders en gaat het misschien anders dan je in je omgeving hebt gehoord. Nova Kraamzorg zal dit per situatie bekijken en je voorzien van goede en eerlijke adviezen. Ook hanteert Nova Kraamzorg de richtlijnen van veilig slapen. Deze zijn te vinden op www.veiligheid.nl

De baby mag drinken op verzoek en naar behoefte. Dat is de eerste weken meestal wel 8-12 keer per dag. Jullie baby is er nog niet klaar voor om langer door te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Nova Kraamzorg zorgt dat je tussendoor voldoende kunt rusten.

Bijvoeding is bijna nooit nodig als je baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevatten heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast heeft je baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met jullie als ouders en de verloskundige houd ik goed in de gaten of alles goed gaat met jullie baby. Zo nodig zal ik jullie informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn.

Nova Kraamzorg legt uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Wel moeten je borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Ik zorg ervoor dat je in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen je baby kan voeden. En dat jij weet waarop je moet letten.

Soms heeft een baby extra zorg nodig en wordt dit tijdelijk van mij overgenomen door het ziekenhuis (moeder/kindcentrum). Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Bij jullie thuiskomst zal ik, indien nodig, contact met ze opnemen over eventuele aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen. Ook zal Nova Kraamzorg (in goed overleg met verloskundige en met jullie) lactatiekundige hulp inschakelen bij problemen met voeden in de kraamtijd. Nova Kraamzorg heeft goede contacten met lactatiekundigen in de regio. Zo krijg je de garantie dat, ook na de kraamtijd, de begeleiding van de borstvoeding goed geregeld is.

Jonge baby’s kunnen in de war raken van een fopspeen. Ze gaan dan niet zo goed meer drinken aan de borst. Of ze krijgen minder borstvoeding omdat ze voedingen missen of te moe zijn om te drinken. Nova Kraamzorg adviseert om geen fopspeen/ fles te geven totdat de borstvoeding goed op gang is. Indien je baby bijvoeding nodig heeft, geven we dit door middel van een cupje of vinger-voeden.

Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. Ik geef je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis, je vindt die op www.borstvoeding.nl.

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Nova Kraamzorg raadt je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang jij en je baby dat willen!

 

Fedde
Kraamzorg

Kunstvoeding

Nova Kraamzorg respecteert de keus in voeding die jullie gemaakt hebben.

Voeding geven is een mooi moment om alle aandacht voor je kindje te hebben en samen te genieten. Daar hoopt Nova Kraamzorg je goede tips en adviezen bij te geven.

Als jullie kunstvoeding willen geven, kun je het beste kiezen voor volledige zuigelingenvoeding. Deze bevat alle voedingsstoffen die jullie kindje nodig heeft. Lichamelijk contact is, net als bij borstvoeding, erg belangrijk. Neem daarom je kindje tijdens het voeden op schoot.

In de kraamtijd krijg je van Nova Kraamzorg deskundige begeleiding bij het geven van de fles en het klaarmaken van de kunstvoeding. Kijk op www.voedingscentrum.nl voor meer informatie over kunstvoeding.

Flesvoeding uitleg

Nova kraamzorg is ook actief op Insta & Facebook!
Kom je mij volgen?! Je kan daar ook de recensies lezen van de kraamgezinnen.